google translate

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Scoala de la Frankfurt si Tavistock -MARXISMUL CULTURAL-LIMBAJUL CARE DISTRUGE-partea a II a

Traducere a articolului

Cultural Marxism The Doom of Language

By Robert F. Beaudine

Posted March 8, 2011

Visit his website or facebook page

http://www.crossroad.to/articles2/011/beaudine/cultural-marxism.htm

Traducerii a postarii de pe blogul News Reload

Şcoala de la Frankfurt


Un alt eveniment de rău augur s-a intamplat în 1933. Odată cu ascensiunea nazismului, "Şcoala de la Frankfurt" a fugit din Germania, stabilindu-se la Geneva pentru un an, iar apoi s-a mutat temporar la New York ca afiliata a Universitatii Columbia
. Fondată de marxisti în 1923 cu numele de Institutul de Cercetare Sociala la Universitatea din Frankfurt, a fost modelata dupa Institutul Marx-Engels din Moscova.

Filosofia lor s-a contruit pe scrierile lui : Hegel, Marx, Nietzsche precum şi a succesorul său radical, Martin Heidegger, care a transmis si raspandit o mare parte din extremismului lui Nietzsche în secolul 20. Ştiinţele lor sociale s-au bazat pe Freud şi Weber dar si pe teoriile revoluţionare ale comunistului iItalian Antonio Gramsci şi a socialistului ungur Georg Lukacs.

Gramsci a fost şocat că revoluţia bolşevică nu i-a inspirat si pe tovarasii lor oprimaţi din Europa ca să inceapa imediat rebeliunea. Intre timp ,cand isi petrecea o parte a vietii într-o celulă din închisoare, a descoperit ca valorile iudeo-creştine au fost problema şi ca pentru ca revolutia sa fie posibila ele trebuie să fie distruse .

Gramsci a cerut o abordare metodica de infiltrare, captare, şi reforma a educaţiei, a presei ,in cinema , teatru, guvern şi biserica, ceea ce el a numit "marşul lung prin instituţii". El a spus: „ Capitalismul a avut asupra violentei si constrangerii o hegemonie culturală ,politica ,economica şi dar şi ideologica.Aici este locul unde putem lupta.

Lukacs, probabil cel mai strălucit teoretician marxist al secolului 20, a avut mai mult discernământ în ceea ce priveşte ridicarea maselor.
Toate revoluţiile de succes au fost proiectate intr-un cadru mic de intelectuali. În 1922, el s-a întâlnit cu primii fondatori ai Scolii de la Frankfurt, pentru o săptămână în Ilmenau, Germania. Un an mai târziu, Şcoala de la Frankfurt a fost conceputa ca un think tank care pregatea agenti de schimbare.

Unul dintre directori, Max Horkheimer, a dezvoltat „ Teoria Critică”, in opozitie cu „Teoria Tradiţională”. Teoria critică nu oferă nicio soluţie. În schimb, se bazeaza pe o critică incontinua,pe un într-un atac concertat până când se creează o atmosferă de criză. Crizele duce la o schimbare –care sunt oportunităţi pentru o impingere inginereasca, treptata a societăţii catre marxismul cultural.

Elita Scolii de la Frankfurt : Horkheimer, Erich Fromm, Herbert Marcuse, Wilhelm Reich, Theodor Adorno, Walter Benjamin, şi mai târziu, Jurgen Habermas au folosit ingineria verbala pentru a facilita ingineria lor socială. Ei au emis scrieri care au reprezentat atacuri extinse asupra instituţiilor iudeo-creştine şi tradiţiilor, redefinindu-le ca fiind daunatoare si nefaste.

Au dat un alt inteles( rebranduit) unor cuvinte fundamentale. "Proprietate privată" şi "profit" au devenit preocupări egoiste. "Individualismul",”harnicia, (sarguinta) personala" precum si "increderea de sine" au devenit insuportabile, tiranice astfel incat lumea a fost împărţită în două tipuri de oameni : "opresori" si "victime". Religia a devenit cel mai mare rău - o superstiţie care duce la intoleranţă şi de război. Naţionalismul a fost cel de-al doilea mare rau care a condus ,de asemenea la război.

Şcoala de la Frankfurt a studiat tehnicile psihologice ale naziştilor. Un rezultat: Adorno şi alti trei savanţi de la Universitatea Berkeley au scris despre : „Personalitatea autoritara”, aclamata pe scară largă de către savantii stiintelor sociale. A fost demascata mai tarziu ca si propaganda de stânga. Allan Bloom a numit-o „ fabricatie dezmatata ,necinstita” . Printre alte erezii teoretice, aceasta a redefinit institutia tatalui ca fiind tiranica. Acest lucru a fost un triumf pentru feminism intrucat femeile au devenit o clasă „asuprită”.

Această inginerie verbală a pus în mişcare lungul marş de subminare a dragostei fata de Dumnezeu, de familie, şi fata de ţara.

Intre 1937 la 1941, Adorno a lucrat pentru Proiectul de Cercetare Radio alături de viitorul preşedinte al CBS, Stanton Frank şi trei alţi savantiin ştiinţele sociale.. Finanţat de Fundaţia Rockefeller, scopul acesteia era de a studia efectele mass-media şi de a dezvolta metode mai eficiente de persuasiune în masă.
Între timp, Edward Bernays considerat parintele propagandei ( Public Relations) a utilizat psihologia unchiului său - Sigmund Freud –cuplata cu cea a BF Skinner pentru a crea o „societate de consum”. În cele din urmă, masele au devenit mult prea preocupat de propriile lor interese pentru a avea timp pentru preocupări profunde, cum ar fi cele ale civilizaţiei lor.

În 1946, Kurt Lewin, fondatorul psihologiei sociale, a pus bazele pentru ceea ce se numea : educarea sensibilitatii („sensitivity training” ) , fiind un pionier al psihologiei aplicate. El a perfectionat metodele prin care se anihileaza "rezistenţa la schimbare." Acest lucru a dat nastere Laboratoarelor Naţionale de Formare în 1947, situate in Bethel, Maine, departe de zona de confort a oricui. În cadrul unui grup de formare pregatirea cuprinde trei paşi necesari pentru a schimba percepţia stagiarului :

În primul rând, ei incearca sa ocoleasca mecanismele naturale de aparare si sa demonteze „setarea mentala”, folosind presiunea de grup şi alte tehnici psihologice. Aceasta conduce la schimbare intrand intr-o perioada tranzitorie de confuzie. Apoi , in etapa a treia mintea nou setata” este "inghetata" iar nivelul de confort revene la normal.

Această pregatire dezorientează destinatarul şi apoi il reorientează într-o lume relativa. În 1962, în manualul lor "Cinci Probleme in Activitatea de Pregatire ",
NTL ( National Traning Laboratories) a definit „training-ul lor drept o persuasiune coercitiva sub forma „ reformei gandirii” sau a spalarii creierelor ( Brainwashing) .De atunci NTL si-a extins şi dezvoltat laboratoarele specializandu-se pentru organizatorii din : industrie, universităţi, biserici si comunitati.


Lewin s-a asociat cu discipolii Şcolii de la Frankfurt, dar a fost si director al Clinicii Tavistock în 1932.

Tavistock

În 1920 s-a infiintat discret , in Anglia Institutul Tavistock de Psihologie Medicala care in scurt timp a fost redenumit Clinica Tavistock. Există puţine inregistrari publice - Tavistock a fost probabil o creaţie a serviciilor secrete britanice. Unii cercetători susţin că Sigmund Freud a fost primul director. Cu siguranta , influenţa sa a fost suprema. Iniţial,clinica a fost specializata în tratamentul soldaţi
diagnosticati cu boala oboselii in lupta ( shell-shocked soldiers)

Cercetarile au contribuit la patrunderea si intelegerea punctelor in care dispare umanitatea in interiorul mintii omului, devenind un subiect de cercetare intensivă.

În iunie 1940, John Rawlings Rees, director al Clinicii Tavistock a prezentat agenda acesteia într-un discurs intitulat : "Planificare strategică pentru Sanatate Mintala." El a spus :
"Am facut experimente utile pe un anumit număr de profesii. Cele mai simple dintre ele sunt doua si sunt naturale : profesia de cadru didactic şi a cea din cadrul bisericii . Cele mai dificile sunt tot două :dreptul şi medicina... Viaţa publică, politica şi industria ar trebui să fie toate în sfera noastra de influenta ... Dacă vrem să ne infiltram în activităţile profesionale şi sociale ale oamenilor, cred că trebuie să imitam Totalitarianismul http://en.wikipedia.org/wiki/Totalitarianism şi să organizam un fel de activitate a coloanei a cincea ! Dacă apar,progreseaza si se raspandesc alte idei mai bune privind sănătatea mentală noi, ca agenţi de vânzări, trebuie să ne pierdem identitatea ... Să fim toti ,prin urmare, intr-un mod foarte secret membri al coloanei a cincea ! "
"Coloana a cincea" a fost inventata în 1936 şi se referă la o conspiraţie care simpatizează cu inamicul şi se angajează in subversiune, într-o societate.

În 1947, cu o subvenţie de la Fundatia Rockefeller s-a creat Institutul Tavistock pentru Relaţii Umane ca fiind o altă agenţie pentru schimbare. Interesul lor primar a fost psihologia aplicata la scară globală, numita si "psy-ops". Ei au stabilit facilităţi de cercetare in cadrul universitatilor si athink-tank-urilor din SUA şi de pe tot globul pentru a analiza toate metodele de control ale minţii, inclusiv hipnoza, radiaţiile electromagnetice, psihoterapia , farmacologia, propagandă, droguri, atât legale şi ilegale . Au lucrat cu giganti farmaceutici ca Sandoz şi Eli Lily. Activitatea de cercetare a controlului minţii din spatele MK Ultra nu isi are originea in
CIA. Britanicii au fost cei care s-au implicat activ înainte ca CIA sa se fi născut iar Tavistock a devenit puntea de legătură între cele doua agentii.

În 1955, Bernays a scris” Ingineria obtinerii consimţământului” care detaliaza campania de propagandă care a condus la lovitura de stat planificata de SUA în Guatemala. Această carte de referinţă a devenit tiparul Tavistock cu care se poate răsturna orice guvern , din orice ţară care nu se aliniaza planului pe termen lung de realizarea a guvernului mondial .

Elitele Tavistock au analizat toata mass-media, inclusiv radio, muzica, filmele, revistele, arta-pop şi TV. În august 1959, Fred Emery, un angajat senior din personalul Tavistock a scris un articol intitulat, "Ipoteze de lucru privind Psihologia in televiziune." El a declarat: "Efectele psihologice ale televiziunii sunt de un interes considerabil in domeniul ingineriei sociale."

Potrivit dr. John Coleman, un agent de informaţii, Tavistock a creat o poveste de dragoste intre tineretul nostru şi Beatles. Este imposibil să înţelegem frenezia si isteria in masa create de Beatles, fără sa cunoaştem psihologia mass media si manipularea in masa. Coleman a afirmat ca mulţimile au fost instruite anterior de un reportaj de ştiri . Astfel cand Beatles a sosit mai intai pe aeroportul JFK în 1964, autobuze pline cu fete de la o şcoală locală din Bronx au fost plătite ca să ţipe isteric. Acest efort s-a dublat pentru urmatoarele câteva evenimente pentru ca apoi această tendinţă sa se perpetueze asa cum se intampla cu orice capriciu...

Dacă afirmatia dr Coleman este corecta , atunci coincidentele uimitoare din spatele Rock and Roll-ului timpuriu al Americii devin logice. Ca jurnalist de investigaţie David McGowan s-a documentat si a descoperit ca primii nostri muzicieni au trecut prin cele trei centre de muzică din Detroit, New York City, şi Nashville pentru ca apoi sa se adune la Laurel Canyon, în California,unde nu exista nici o scenă pentru muzică live şi nici un producător de muzică. Ei si-au creat în cele din urmă propria lor scena , cel mai probabil cu un mic ajutor de la prietenii de la Tavistock.

Mai surprinzător - sau poate nu - cei mai multi dintre acesti muzicieni proveneau din familii in care unul din membri era implicat în informaţii militare, inclusiv Jim Morrison al cărui tată a fost amiral. (Sunt si altii inclkusi : Frank Zappa, David Crosby, Stills Ştefan, Cory Wells, Mike Nesmith, John Phillips, Cass Elliott, Joni Mitchell, şi Jackson Browne, pentru a numi pe cativa dintre cei selectati.)

Unul dintre fondatorii lui Rand Corporation, Albert Wohlstetter si-a construit o casa in Laurel Canyon desfăşurand seminarii acolo. Rand Corporation este , nu intamplator un think tank afiliat la Tavistock.

Poate că un viitor specialist in stiintele sociale va propune o alta teorie care sa explice modul în care s-a intamplat o astfel de trezire in masa o data cu aparitia Rock and Rollului. Aceasta muzica revoluţionara a ajutat la schimbarea radicala a unei întregi generaţie ... precum şi a celor care au urmat....